Новини

Уперше за більше ніж 140 років на річках області не буде водопілля

 Упродовж осінньо-зимового періоду 2019-2020 рр. в басейнах річок Дніпра та Десни склалися вкрай несприятливі гідрометеорологічні умови для формування весняного водопілля.

Про це повідомили у Чернігівському обласному центрі з гідрометеорології.
Одночасне поєднання комплексу несприятливих для формування весняного стоку гідрометеорологічних умов у басейнах річок Дніпра та Десни спостерігається вперше за весь багаторічний період спостережень. З урахуванням поточної гідрометеорологічної ситуації можна передбачити, що весняний період на річках буде маловодним; за рівнями, витратами води і обсягами стоку – значно нижчим за середні багаторічні показники та нижчим ніж повінь 2015 року. Вода буде знаходитись у межах русел.


Загальна амплітуда підвищення рівнів води над поточними відмітками буде незначною і цілком залежатиме від кількості і інтенсивності випадіння рідких опадів у басейнах річок у весняний період.


Фахівці наголошують, якщо протягом березня не відновиться сніговий покрив (як було у 2010, 2013 рр.), а рідкі опади протягом цього періоду будуть малоінтенсивними та незначними за кількістю, то не виключено, що вираженої весняної повені у 2020 році не буде вперше за більше ніж 140 років регулярних гідрологічних спостережень на річках області.  У басейнах річок Дніпра вище Київського водосховища і Десни вище Києва відсутній основний чинник весняного водопілля – запаси води у сніговому покриві.

Проходження повені з малою водністю може призвести до таких негативних наслідків: високої ймовірності зниження рівня річок в літньо-осінній період на рівні 2015, 2019 рр. та нижче; підвищення рівня пожежної небезпеки на заплавах; зниження рівня підземних вод; подальшого погіршення екологічного стану навколишнього середовища.