Новини

Україна отримала тест-системи для виявлення коронавірусу: де проводять діагностику?

Цього тижня Україна отримала тест-системи, які дозволяють діагностувати новий тип коронавірусу 2019nCoV , спалах якого спостерігається в Китаї.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я МОЗ.

“Реагенти у складі тест-системи дозволять проводити лабораторну діагностику нового коронавірусу на сучасному рівні. Набори розроблені в Німеччині з максимально можливим профілем виявлення для достовірного визначення зазначеного виду коронавірусу”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що надалі планується надходження додаткових реагентів від Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і закупівлі за кошти державного бюджету.

В ЦГЗ наголосили, що діагностика буде здійснюватися виключно у випадках, що відповідають епідеміологічному і клінічному визначенню хвороби, що зазначено в рекомендаціях ВООЗ.

Все про тест-систему та як проводиться діагностика:

Тест-система – це комплект реагентів, за допомогою якого проводиться дослідження методом полімеразної ланцюгової реакції, яке дозволяє визначити наявність захворювання новим типом коронавірусу.

До комплекту входить набір реагентів, кожен з яких знаходиться у спеціальній о У випадках підозри на захворювання коронавірусом з Китаю, зразки відправлятимуть до вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України.

Наразі саме там знаходиться тест система, яку отримала Україна.

Для визначення результату дослідження лабораторії необхідно приблизно 5-7 годин робочого часу від моменту отримання зразка. Придбати тест-систему для проведення самостійного дослідження неможливо.

Тестування на коронавірус проводитиме виключно вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я. Діагностика захворювання відбуватиметься згідно з рекомендаціями ВОЗ.

Тест-система розрахована на проведення близько 30 досліджень. Проте цього має бути достатньо до отримання наступної партії реагентів, адже діагностику проводитимуть лише у випадках, які підпадають під критерії ВООЗ як підозра на коронавірус. Результати тесту чітко показують наявність нового типу коронавірусу у хворих.

В Україні наразі у всіх підозрах було підтверджено інші збудники захворювання, такі як аденавірус, збудники грипу тощо.

До діагностики на коронавірус мають готувати лікарі. Вони отримали рекомендації ВООЗ щодо ведення пацієнтів з підозрою на захворювання.

У закладів охорони здоров’я також є методичні рекомендації щодо забору зразків і транспортування хворих до лабораторії.