Новини

У лісах Чернігівщини зацвіли підсніжники: які штрафи загрожують торговцям першоцвітами

У лісових масивах Чернігівщини нині можна спостерігати чудове природне явище – зацвітання підсніжників. Ці весняні квіти зазвичай з’являються в перші теплі дні весни, коли ще лежить сніг. Вони володіють надзвичайною витривалістю і здатні проростати через шари снігу.

Про це повідомляє Північний лісовий офіс.

Читайте також: У Чернігові біля житлового будинку знайшли протитанкову міну

Підсніжники є символом весняного пробудження та надії на нове життя в природі. Їхнє зацвітання означає початок теплих днів і важливий етап у життєвому циклі багатьох рослин і тварин у лісі. Крім того, вони відіграють важливу роль у підтриманні біорізноманіття, будучи джерелом їжі для багатьох комах та невеликих тварин.

Водночас у лісовому офісі нагадують, що підсніжники занесені до Червоної книги України. За торгівлю цими квітами передбачений штраф – від 1 700 до 3 655 грн. Від 510 до 1 700 грн – за незаконне придбання, збут і розповсюдження об’єктів рослинного світу, від 1 700 грн до 3 655 грн – за рослини, зібрані на заповідних територіях, або занесених до Червоної книги (з конфіскацією рослин).

Нагадаємо, на Чернігівщині діє заборона відвідування лісів, оскільки після активних бойових дій вся область “засіяна” вибухонебезпечними предметами різного виду та калібру.