Новини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни


Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо.
Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

Читайте також: Чернігівський важкоатлет Назар Лашко виборов срібло чемпіонату України

Як зазначила спікера Катерина Венжик, є два дієвих способи, як залучити читача до підтримки медіа. Зокрема, мова про підписку та донат. Підписка – стабільне фінансування, але більш дієва для всеукраїнських медіа, ніж для регіональних. А ось донат –  працює для локальних медіа.

«За новини платити ніхто не буде, але можна читачам запропонувати точкову покупку ексклюзивних матеріалів, як то інтерв’ю чи аналітика»,- сказала Катерина Венжик.

Також, банерна реклама на сайтах є одним із ключових інструментів пасивного доходу для медіа. Маючи півмільйонну аудиторію можна заробляти близько 500$ на місяць.

Проте, як наголосила Катерина Венжик, редакціям краще витратити одну ставку на менеджера по рекламі, який у кінцевому результаті заробить гроші на розширення штату журналістів.

Юлія Даниленко розказала, що локальні медіа можуть заробляти і на Youtube-контенті. За її словами, для привернення уваги більш ширшої аудиторії, з великих відеоматеріалів обов’язково треба робити Shorts. Окрім того, для монетизації Youtube і популяризації контенту важливо налаштувати максимально широку аудиторію.
Штучний інтелект може допомогти журналістам зробити англійську озвучку для відео і тим самим український локальний контент матиме змогу побачити англомовна аудиторія.