Новини

У Чернігові надмірної повені не передбачається

Великої повені по місту Чернігову цією весною фахівці не передбачають. Про це повідомив керівник міського відділу з питань протидії надзвичайним ситуаціям та цивільного захисту населення Григорій Годун на щотижневій розширеній нараді в муніципалітеті. З прогнозами, цього року вода зійде нижче по Десні й «ловити» її будуть інші райони та міста, в тому числі й місто Київ. Повідомляє прес-служба Чернігівської міської ради.

– Ми дивимося по ситуації в Новгород-Сіверському районі і по ріці Сейм, яка дає великий обсяг води в Десну. На сьогодні рівень води в Десні складає 246 сантиметрів над нулем поста. А вихід на заплави відбувається при висоті 700 см. Тобто в нас іще є запас ще чотири з половиною метри, – Григорій Годун.

Профільні служби міста вже провели засідання комісії з техногенно-екологічної безпеки, де визначили основні заходи, щоби не було підтоплень у Чернігові. А також розглянули на випадок надзвичайної ситуації питання евакуації: тобто де населення може підтоплюватися, де там одинокі чи хворі люди проживають та інші питання цього напрямку, проінформував він.

– Основне питання зараз стоїть про річку Стрижень. Три ставки в нас заповнені повністю на 100% і нам необхідно зараз розглянути питання, як скинути цю воду. Вчора Деснянське басейнове управління провело обстеження всіх гідроспоруд. Зауважень практично нема, вони готові. І сьогодні буде проведена нарада про те, як спрацювати по Стрижню, щоб не було підтоплень, – доповів керівник відділу НС та ЦЗН .

Коментуючи доповідь, чернігівський міський голова Владислав Атрошенко погодився з дорожньою картою підготовки, але нагадав і про можливі негативні наслідки надмірного спуску води:

– Тут вам потрібно дивитися по всім критеріям, щоб ми Стрижень потім не залишили без води. Бо якщо захопитися всіма цими заходами, ми можемо випустити воду і залишитися з сухим Стрижнем. А такого теж би не хотілося, – міський голова.

Він акцентував на тому, що вже починаючи з цього або наступного тижня треба щодня дивитися по відмітках і приймати оперативні фахові рішення, щоб «тримали руку на пульсі».