Новини

Тарифи та зростання цін стали однією з головних тем на нараді в ЧМР

Як відомо, на розгляд сесії Чернігівської міської ради 28 січня пропонується питання щодо звернень про це до керівництва держави. Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко закликає депутатів обговорити дане питання у комісіях і напрацювати не популістське, а конструктивне рішення. А для цього – врахувати як мінімум дві сторони цієї проблеми.

Перша – соціальна складова, обурення людей. Зростання сум у платіжках не має ставити їх на край виживання. Соціально незахищені верстви населення і люди з низьким доходом однозначно мають підстави для страху перед майбутнім. Очевидно, що з цим державі треба щось робити.

Теоретично, від непосильних платежів таких людей має захищати система державних житлових субсидій. Міський голова доручив запросити на сесію міської ради профільного керівника обласного рівня з проханням дати цифри по кількості людей, які за останні три роки отримували субсидії, і сумах коштів, які виділялися на субсидії за цей період. Щоби оперувати об’єктивними даними: більше стало субсидіантів чи менше, суми більші чи менші. Також він доручив управлінню економіки підготувати статистичні дані по рівню середньої заробітної плати за цей період.

– Моя позиція в цьому плані – діяти без критиканства, без популістських заяв. Але держава повинна заздалегідь передбачати, прораховувати цю ситуацію. Для цього є Уряд. Треба працювати на випередження: пояснювати соціально незабезпеченим людям, як і з яких джерел їм буде надана можливість сплатити ці тарифи. Життя є життя, можуть бути коливання цін. Але ці заходи повинні бути з боку держави адекватно забезпечені компенсаторами, наданими людям. Я не певний, що ці заходи в нас адекватно і своєчасно державою вживаються, – зазначив міський голова.

При цьому він закликав депутатів аналізувати тарифи об’єктивно і зважено. Управління економічного розвитку міста підготувало довідку про них у вигляді порівняльної таблиці, яка надана кожному депутатові.  

Зокрема, по електроенергії відміняється знижена ціна на перші  100 кіловат, це одразу +78 гривень – зростання досить суттєве.

Розподіл газу: +81 копійка. Якщо на сім’ю з трьох-чотирьох осіб споживається десь 200 кубів, то збільшення платіжки – на 160 гривень.

– Візьмемо навіть ідеальну ситуацію. Хай буде сім’я, де двоє працюючих і отримують по 12 тисяч. І двоє дітей – виходить по 6 тисяч на одну людину. І навіть для такої категорії людей вже по цих двох показниках зростання платежів, в принципі, помітне. А для людей, які живуть на 3-4 тисячі на місяць – це серйозний удар. Здорожчання ж, по ланцюговій реакції, торкнеться і гігакалорії тепла, і всього іншого, – наголосив міський голова.

Але є і другий аспект, про який ніхто не каже, акцентував він. Зокрема, є норма, що мінімально теплогенеруючому суб’єкту треба оплатити 90% вартості спожитого газу. Цю постанову Кабміну ніхто не відміняв. На сьогоднішній день при зростанні ціни на газ та електроенергію ми заходимо в ризики, що генеруючі компанії будуть не вкладатися в ці нормативи і НАК «Нафтогаз» матиме всі підстави не дати газу. Цим надзвичайно стурбовані всі міські голови в Україні, про це говорять в  Асоціації міст України. Бо щойно прийняте рішення частково знімає напругу по населенню, а по генеруючих суб’єктах – ні. Збалансованого рішення тут на сьогодні немає.

– Тільки 3-4 міста в Україні мають фінансову спроможність теоретично вести розмову про компенсацію з власного бюджету генеруючим суб’єктам. Якщо ці генеруючі суб’єкти є комунальними і юридично є така можливість. Це можуть бути Одеса, Київ, Харків, Дніпро. Може ще Кривий ріг і Запоріжжя, частково. Але не обласні центри-трьохсоттисячники при напрацюванні збитків більше 100 мільйонів на один господарюючий суб’єкт, – зазначив Владислав Атрошенко.

Чернігівський міський голова наголошує на тому, що якоїсь очевидної і однозначної відповіді на питання, як це врегулювати, нема. Довести ціну до економічно виправданої, піднявши тарифи – це знову соціальне збурення. Не врегулювати ці питання – проблема ставатиме тільки більшою і колись-таки «вибухне».

– Якщо при піднятті ціни на газ та електроенергію «не чіпати» гігакалорію,  – тоді треба Уряду чітко називати послідовність подальших кроків, алгоритм дій. Роками напрацьовується заборгованість, вона постійно зростає – що відбудеться далі? Про це треба вже починать казати вголос. Не виключено, що все це будуть намагатися «повісити» на міста. Міста не витягнуть такого навантаження, – чернігівський міський голова.

Отже, він звернувся до депутатів з проханням усе це опрацювати, щоб на сесії прийняти зважене не популістське рішення. Щоб у зверненні Чернігівської міської ради було не було не просто «не піднімати тарифи» чи критиканство, а заклик до відповідних заходів.

– Здорожчання складових собівартості тягне за собою необхідність або підняття комунальних тарифів, або компенсації різниці в тарифах. Або хай будь-який інший алгоритм – але сьогодні якоїсь тактики чи стратегії ми не бачимо. Бачимо «голову в пісок». Ситуація непроста, і чесно кажучи, вона не повинна замовчуватися. І якщо Уряд не відреагує на неї найближчим часом – це виглядатиме погано з точки зору управління державою. Управління не може бути безпорадним. Якщо в певній галузі передбачаються якісь зміни – треба працювати на випередження. Тоді ситуація в країні буде керованою, – вважає Владислав Атрошенко.

Прес-служба Чернігівської міської ради