Новини

Три індикаторні показники Covid-19

На щотижневій розширеній нараді в міській раді, яка відбулася 29 грудня традиційно обговорили ситуацію щодо захворюваності на Covid-19 по місту Чернігову й області. Заступниця начальника управління охорони здоров’я міської ради Ольга Малець повідомила, що стан регіону щодо захворюваності на Covid-19 визначається за трьома індикаторними показниками. Це показники захворюваності за 14 днів: виявлені (за 14 днів), на 100 тисяч населення, середньодобовий; показник охоплення тестуванням (за 7 днів) та завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я (за 5 днів). Міністерство охорони здоров’я України свій аналіз веде за цими ж показниками. Повідомляє Прес-служба ЧМР.

Аналізуючи ситуацію за першим показником, нормативне значення якого не повинно перевищувати 40 на 100 тис.населення, Чернігівська область – на четвертій позиції з показником 509,1, по Чернігову – 470,5. Показник по місту менший від обласного, але більший ніж в середньому по Україні.

Завантаженість ліжок з підтвердженими випадками по Чернігівській області складає понад 35%, середній показник по Україні – понад 28%.

Хоча, як вважає чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, аналізувати ситуацію треба з врахуванням і підозрілих випадків. За останні п’ять днів такий показник по нашій області коливається від 44% до 47%. Середній по Україні – до майже 40%.

– По завантаженості ліжок у нас великі цифри, але не критичні, і співставні з середніми по Україні. Ситуація – стабільна, тобто немає загрози неконтрольованого зростання захворюваності. Це можна пояснити тим, що люди стали більш відповідальними по дотриманню карантинних заходів, і велика їм подяка за це, – зазначив міський голова.

Станом на 28 грудня завантаженість ліжок у міських лікарнях в абсолютних показниках складає 209 серед 430 запланованих ліжок, тобто 48,6%.

За останній тиждень середньодобова кількість хворих, які отримують кисневу підтримку, складає 85, а тих, які знаходяться на ШВЛ- апаратах – 4.

Ольга Малець також додала, що за останній тиждень була збільшена кількість ліжок з кисневою підтримкою. Наразі таких ліжок у закладах охорони здоров’я міста вже 264.

Резюмуючи, Владислав Атрошенко підкреслив, що ситуацію назвати доброю – не можна, але вона стабільна і з тенденцією до покращення.