Новини

30 листопада – Свято Андрія або “Калита”: традиції та прикмети

День Андрія Первозванного за новим церковним календарем відзначають 30 листопада. Цього дня вшановують святого, який присвятив своє життя поширенню віри в Бога, а ще – передбачив виникнення Києва на берегах річки Дніпро.

Наші пращури вірили, що заступництво Первозванного допоможе зберегти щастя в сім’ї та уберегти від проблем. Особливо це стосується любителів рибальства та полювання.

Читайте також: Де можна придбати живу новорічну ялинку?

З усього річного циклу свят день Андрія Первозванного вважається найбільш таємничим, а народні обряди походять ще від дохристиянського свята Калити. Традиційно в Україні молодь збиралась на  Андріївські вечорниці для ворожіння, випікання калити та парубоцьких збитків.

Великий корж з білого борошна, котрий всі дівчата пекли разом. Прикрашаючи вишнями  та родзинками – Калита. Запікали його до твердого стану. Щоб важко було вкусити. По середині робили отвір, у який проводилась мотузка, щоб Калиту можна було підвісити.

Кожен парубок намагався якнайвище підстрибнути, аби вхопити зубами Калиту, але якщо йому при цьому не вдавалось розсмішити «вартового», то це виявлялось неможливим завданням, адже той смикав за нитку і Калита підстрибувала надто високо. Щоб до неї можна було дістати. Тож це змагання носило у першу чергу  жартівливий характер.

На Андрія дівчата збиралися разом і ворожили на судженого. Також було дуже популярним ворожіння на ім’я нареченого. Різні імена записували на клаптиках паперу, клали їх під подушку, а вранці витягували один папірець. Те ім’я, яке випало, і буде іменем жениха.

Як і в інше церковне свято, 30 листопада заборонено виконувати домашню роботу – прибирати, прати та шити. Якщо є можливість, краще перенести ці завдання на наступний день.

Не можна також влаштовувати галасливі гуляння з алкоголем, відправляти близьких у далеку дорогу і поганословити.

Щоправда, воєнний час вносить свої корективи в наше життя, і деякі правила можна знехтувати, якщо це змушує ситуація.

Народні прикмети на 30 листопада

Серед наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • дивилися, який сьогодні день: сніг іде не лежить на землі — він ще не танутиме 10 днів;
  • морозний день — до гарного врожаю наступного року;
  • сніг ще не випав — зима буде м’якою і теплою;
  • тиха вода — до хорошої зими, бурхлива — до морозів;
  • сніг не падає — зима буде малосніжною;
  • в печі червоний вогонь — до холоднечі.