Новини

Сьогодні – День народження української гривні

2 вересня гривня святкує свій 26-й день народження. Понад чверть століття тому розпочалася грошова реформа і в Україні з’явилася власна національна грошова одиниця.

Про це повідомляє Нацбанк України.

У готівковому обігу станом на 1 вересня перебуває готівка на загальну суму 688 мільярдів гривень.

Читайте також: Окупанти обстріляли прикордонні громади Чернігівщини з мінометів та артилерії

“Станом на 1 вересня 2022 року в готівковому обігу України перебуває готівки на загальну суму 688 млрд грн, зокрема банкнот – 682,7 млрд грн (2,9 млрд шт.) та монет – 5,3 млрд грн (14,1 млрд шт.). Отже, на одного жителя України припадає 72 банкноти та 166 платіжних розмінних та обігових монет”, – йдеться у повідомленні.

У Нацбанку нагадують, що сьогодні, 2 вересня, гривня святкує свій 26-ий день народження. Понад чверть століття тому розпочалася грошова реформа і в Україні з’явилася власна національна грошова одиниця. Обмін українських карбованців на  гривню (банкноти і розмінні монети) тривав з 2 до 16 вересня 1996 року (100 тис. карбованців міняли на 1 гривню). У цей період у готівковому обігу України паралельно функціонували як гривня, так і український карбованець. Із 17 вересня 1996 року єдиним засобом платежу на території України стала гривня.

На початку своєї незалежності Україна не мала власного виробництва грошей і тому перші банкноти гривні було замовлено і виготовлено закордоном (у Канаді та Великобританії). Нині гривня повністю виготовляється власним сучасним та потужним українським Банкнотно-монетним двором.

На сьогодні в обігу перебуває вже четверте покоління гривні, що відрізняється удосконаленим дизайном та посиленим комплексом захисних елементів, зокрема оптично-змінних для зручного і простого візуального контролю громадянами.