Новини

Шість храмів Чернігова закрили для відвідування – рішення комісії Мінкульта

У Чернігові сьогодні, 5 жовтня, працює комісія Міністерства культури та інформаційної політики України. Перевіряють стан пам’яток на території Національного архітектурно-історичного заповідника “Чернігів стародавній”. Зокрема, мова йде про П`ятницьку церкву, Спасо-Преображенський собор, Іллінську церкву, Антонієві печери, Троїцький собор та Успенський собор.

Читайте також: Росіяни двічі за добу обстріляли прикордоння Чернігівщини, били з мінометів

Комісія вже встигла оглянути П’ятницьку церкву та Спасо-Преображенський собор. За інформацією директорки Департаменту культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики, голови комісії Мар’яни Томин, Спасо-Преображенський собор знаходиться у критичному стані і потребує термінової реставрації, тому його передали на баланс держави.

Собор вимагає термінової консервації і огляду кращих спеціалістів-реставраторів, які зможуть зберегти цю національну святиню. Для нас це пріоритет, тому що це унікальні історія і ми не можемо допустити, щоб все залишилося в такому стані. Ми маємо зробити все можливе, щоб собор був відреставрований і це наша основна мета, – підкреслила Мар’яна Томин.

Як повідомив керівник Національного заповідника «Чернігів стародавній» Андрій Лісовий, відсьогодні пам’ятки архітектури: П`ятницька церква, Спасо-Преображенський собор, Іллінська церква, Антонієві печери, Троїцький собор та Успенський собор,  опечатані і на певний час призупинили свою роботу, тобто богослужіння в них проводитися не будуть.  Вірянам пропонують відвідувати інші храми.

У Чернігівській єпархії УПЦ таке рішення комісії вважають протиправним.

На даний час комісія продовжує огляд пам’яток архітектури. Детальніше про все дивіться у вечірньому випуску новин.