Новини

Що потрібно знати про КАСКО

Власники нових чи дуже дорогих транспортних засобів вже давно оцінили переваги автострахування КАСКО. Поліси за цими умовами пропонують великий перелік послуг, і саме від цього залежить вартість страховки. Але КАСКО має декілька особливостей, котрі необхідно знати перед тим, як його оформляти.

Що таке КАСКО: просте пояснення

Страхування КАСКО охоплює багато випадків: від пошкодження бампера на стоянці до серйозних пошкоджень у результаті ДТП. Все залежить лише від умов, що прописані в договорі. Відповідно, чим більше страхових випадків, тим дорожчий поліс.

Основна ціль оформлення КАСКО – це покриття збитків самого автовласника. Причому виплата нараховуватиметься незалежно від того, хто був винуватцем. Завдяки широкому профілю страховки не доведеться переживати навіть за пошкодження, спричинені пожежею, стихійним лихом, актом вандалізму чи навіть у тому разі, якщо ваше авто викрали.

Повне та часткове КАСКО: опис та відмінності

Цей вид добровільного страхування представлений у двох варіаціях: повне та часткове КАСКО. У першому випадку поліс покриває всі можливі ситуації, у другому – лише обмежений перелік, котрий вказується в договорі.

Який варіант вибрати, насправді не завжди залежить особисто від вас. Наприклад, при купівлі авто в кредит страхова та банк дозволять обрати лише повне КАСКО. В інших випадках можна вирішувати самостійно:

  1. Нова чи дуже коштовна машина. Краще повний захист. Все дуже просто: якщо такий ТЗ викрадуть, його вартість буде компенсована страховою компанією.
  2. Будь-який автомобіль. Уважно вивчіть, які умови надаються в повному та частковому КАСКО. Наприклад, в Україні шансів втратити авто через землетрус чи якесь стихійне явище не занадто багато. А ось отримати пошкодження в результаті хуліганських дій чи потрапляння в глибоку яму – значно більше. 

Отже, щоб обрати оптимальний варіант, перш за все читайте, які страхові випадки охоплює частковий поліс, і вже залежно від цього вирішуйте, який саме вам потрібен.

Звертайте увагу на деталі: особливості трактування та додаткові умови

Дуже важливо, підписуючи договір страхування, уважно читати кожен пункт. Навіть обравши повний захист, але не помітивши приписку, що при виявленні медикаментозних чи наркотичних засобів у крові водія виплати будуть скасовані, відшкодування не отримаєте. Також звертайте увагу на неоднозначні формулювання. Наприклад, покриття вартості машини в разі викрадення може виплачуватися лише за умови, що авто було на стоянці, яка знаходиться під охороною. Тобто дуже важливо детально вивчати кожен пункт договору.

Також трапляються випадки, коли страхова компанія пропонує додаткові послуги. Це може бути евакуація транспорту чи оплата проживання в готелі, якщо аварія трапилася в іншому місті. Тобто варіантів безліч. Як нічого не пропустити? Читайте уважно всі умови, за якими надаються такі додаткові послуги.

Порядна страхова компанія обов’язково надасть можливість детально ознайомитися з договором. Зазвичай він типовий. Якщо представник страхової компанії всіляко ухиляється від надання вам документа для попереднього ознайомлення, з такою СК краще не співпрацювати.

Чи можна заощадити на купівлі поліса КАСКО

Насправді питання економії, коли обираєте саме такий вид страхування, не досить доцільне. Адже зазвичай поліс КАСКО купують, коли хочуть гарантувати собі відшкодування всіх збитків щодо автомобіля. Але все ж певні моменти економії можливі. Наприклад, є таке поняття, як франшиза. Це сума, яку компанія не буде відшкодовувати, незалежно від типу пошкодження. Франшиза у 2 000 гривень означає, що при пошкодженні авто, ремонт якого буде коштувати менше зазначеної суми, власник сам за нього платить. Чим вища франшиза, тим дешевше обійдеться поліс.