Новини

СБУ затримала агента фсб, який шукав «слабкі місця» в обороні на Чернігівщині

Контррозвідка Служби безпеки зірвала спробу агресора отримати координати Сил оборони у прикордонних районах Чернігівщини.

У результаті спецоперації затримано агента фсб, який відслідковував розташування укріпрайонів та опорних блокпостів, що забезпечують оборону північних рубежів України.

Також він намагався виявити орієнтовні локації зенітно-ракетних комплексів української ППО.

Читайте також: На Чернігівщині повідомили про підозру російському військовому за розстріл мирного чоловіка

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Для збору розвідданих фігурант об’їжджав на велосипеді місцевість та приховано фотографував локації Сил оборони.

Отримані відомості він мав передати окупантам через месенджер у вигляді медіафайлів із прив’язкою до місцевості.

Співробітники СБУ спрацювали на випередження – завчасно затримали російського агента і тим самим запобігли передачі розвідінформації агресору.

За даними слідства, затриманим є місцевий комунальник, якого дистанційно завербував співробітник прикордонного управління фсб рф по Брянській області. Його особу вже встановлено Службою безпеки.

У поле зору окупантів зрадник потрапив ще в кінці 2023 року через свої антиукраїнські дописи у прокремлівських Телеграм-каналах. Згодом його було залучено до розвідувально-підривної діяльності на користь фсб.

Під час обшуку у помешканні фігуранта вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку та інші речові докази злочинної діяльності.

Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Контррозвідувальні заходи проводили співробітники СБУ в Чернігівській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.