Новини

Розпочався Великий піст

Великий піст – найголовніший і найсуворіший у церковному році. Він триває 48 днів і завершується напередодні Великодня.


Дата початку посту залежить від головного свята богослужебного року – Великодня. Оскільки він щороку відзначається в різні числа, то й Великий піст не має фіксованої дати і кожного року може випадати на різні дні та навіть місяці.

Великий піст починається рівно за сім тижнів до Великодня. Оскільки цього року православний Великдень припадає на 19 квітня, то Великий піст починається в понеділок, 2 березня, а закінчується в суботу, 18 квітня. Тобто, цей піст триває 48 днів.

Великий піст встановлений на честь Самого Спасителя, а остання страсна седмиця цього 48-денного посту встановлена на згадку про останні дні земного життя, страждання і смерть Ісуса Христа. З особливою суворістю дотримується піст у першу і страсну седмиці. Упродовж посту вірянам загалом рекомендовано утримуватися від їжі, що містить м’ясо, рибу, молоко та яйця. Виняток становлять лише маленькі діти, вагітні жінки, мандрівні подорожні та хворі. У Чистий понеділок, перший день Великого посту, прийнято повне утримання від їжі. У решту днів харчування має бути таким: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти); вівторок, четвер – можна варені страви без олії; субота, неділя – дозволена їжа з олією, а також трішки вина. На Великий піст припадають кілька православних свят: Благовіщення, Лазарева субота і Вербна неділя. У ці дні також можна відійти від суворих обмежень у їжі й подати на стіл рибну страву з келихом вина.