Новини

Про причини та можливі наслідки відсторонення міського голови Чернігова – Фонд Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва

7 грудня минулого року Чернігів сколихнула подія, яка хоча й не була несподіваною, але все ж у такий розвиток ніхто не вірив: Яворівський районний суд Львівської області на рік позбавив мера міста Владислава Атрошенка права обіймати посаду міського голови.

Про причини та ймовірні наслідки такого прецедентного рішення розповів Фонд Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва у матеріалі «Відсторонення міського голови Чернігова Владислава Атрошенка від посади: причини та можливі наслідки», розміщеному на сайті фонду.

Зокрема, зазначається: «Про ймовірні наслідки такого явного прецедентного рішення вже висловилася ціла низка політиків та експертів. Думку КВУ та Віталія Кличка було процитовано вище. Однак у неофіційних розмовах представники сил, дотичних до конфлікту, говорять, що в Офісі президента створили дуже небезпечний прецедент. І стосується він насамперед самого президента України. Сам він навряд чи розуміє, що усунення з посади Атрошенка може бути використане і проти нього.

Наразі ситуація, коли аналогічне рішення суду може бути ухвалено щодо Володимира Зеленського, видається абсолютно фантастичною, але український політикум непередбачуваний. Варто нагадати, що станом на початок 2022 року (до повномасштабного вторгнення) рейтинг підтримки президента стрімко скотився до 27%. Наразі він зріс до 84% (дані КМІС), але ніщо не вічне».

Однак існують і більш близькі та вельми негативні наслідки. «В Офісі президента, а саме звідти, без сумніву, ростуть корені конфлікту, не зважають на болісну реакцію у суспільстві. Подібні дії підривають і без того невисоку довіру до інститутів влади. Адже в очах більшості чернігівців Атрошенко є не меншим героєм, ніж президент, – він не просто «не втік», а перебував у пеклі боїв обложеного міста і вперше залишив Чернігів лише 12 квітня, коли російські війська вже були вибиті з області.

Така «подяка» за героїчну поведінку під час оборони міста від влади викликає цілком очевидні запитання у рядових українців: а як мені «подякують» за аналогічні дії? В умовах війни, що має всі ознаки затяжної, ці питання можуть призвести до підриву обороноздатності країни, про це варто пам’ятати як оточенню президента, так і йому самому.

До того ж варто зважати на реакцію міжнародних партнерів України, які фактично утримують нашу державу останні одинадцять місяців, як у військовому, так і в соціальному сенсі.

Звісно, не варто думати, що Владислав Атрошенко абсолютно бездоганний і всі закиди з боку ОП зовсім безпідставні. Однак у цій ситуації він однозначно має вигляд  жертви інтриг оточення президента, які, як мінімум, не засуджує сам президент.

Це не додає президентській вертикалі влади балів. І водночас містить небезпеку – рано чи пізно жертви «наїздів» з боку ОП змушені будуть захищатися у куди більш радикальний спосіб, ніж це наразі робить Атрошенко. Які будуть наслідки цього захисту – спрогнозувати важко, однак ми однозначно зробимо чимало неприємних відкриттів щодо стосунків між президентом та мерами великих міст. Прецеденти вже були, але, на жаль, вони нікого нічому не навчили», – зазначається у матеріалі.

Нагадаємо, цієї п’ятниці, 27 січня, апеляційний суд Львова розглядатиме справу міського голови Чернігова Владислава Атрошенка.