Новини

Президент підписав закон про легалізацію медичного канабісу

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про легалізацію ліків на основі медичного канабісу, який регулює його обіг в медичній, промисловій і науковій діяльності.

Закон набере чинності через пів року після опублікування – у середині липня 2024 року. Український парламент ухвалив документ у грудні 2023 року.

Про це повідомляє МОЗ України.

Читайте також: На Чернігівщині затримали шахрая, який виманював у громадян гроші під виглядом допомоги для ЗСУ

За законом, виробництво ліків жорстко контролюватиметься на всіх етапах — від насіння до препарату в руках пацієнта.

Препарати на основі медканабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом.

Законом передбачений жорсткий контроль на всіх етапах виробництва ліків — від насіння до препарату в руках пацієнта. Отримати такі ліки можна буде в ліцензованих аптеках лише за е-рецептом. 

Пацієнти можуть перевозити й зберігати ліки на основі медичного канабісу в кількості, визначеній одним рецептом, та відповідно до медичних показань. 

Вирощувати медичний канабіс зможуть лише юридичні особи, які отримають відповідну ліцензію, та з дотриманням належної практики культивування (GACP), у закритому ґрунті (теплиці) під цілодобовим відеонаглядом та з доступом для Нацполіції. Також кожен кущ матиме індивідуальний код, щоб можна було відстежувати рух рослин до пацієнта.

Нагадаємо, що легалізація ліків на основі медичного канабісу не має нічого спільного з наркотиками, тому це не вплине на поширення наркотиків серед молоді. Також не можна буде легально “курити марихуану”, це й надалі вважатиметься злочином.

Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, зокрема в державах ЄС, у Канаді, Британії та США.