Новини

Помісний собор ПЦУ підтвердив перехід на “новий стиль”

Помісний собор Православної церкви України, що відбувся сьогодні, 27 липня у Софійському соборі в Києві, підтвердив перехід із юліанського на новоюліанський календар, більш відомий як “новий стиль”.

Є остаточне рішення про перехід ПЦУ на новоюліанський календар! Зі 161 делегата Помісного собору за – 156, проти – 5, утрималися – 0, – повідомив священник ПЦУ Дмитро Шаповалов на своїй сторінці у фейсбук.

Як повідомляє пресслужба ПЦУ парафії та монастирі залишають за собою право використовувати старий календар.

Парафії та монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість – календарна реформа відбудеться без примусу, поступово та усвідомлено, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, у травні Архієрейський собор ПЦУ схвалив перехід на новоюліанський церковний календар із 1 вересня 2023 року.

А 14 липня Верховна Рада ухвалила законопроект, яким офіційно встановлюються нові дати трьох святкових днів – Різдва Христового, Дня Української Державності та Дня захисників і захисниць України.

  • 25 грудня – Різдво Христове (замість 7 січня)
  • 15 липня – День Української Державності (з 28 липня): коли вшановується пам’ять видатного державотворця святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого
  • 1 жовтня – День захисників і захисниць України (з 14 жовтня): пов’язане з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці.