Новини

Платники Чернігівщини сплатили 4,8 млрд гривень податків, зборів та єдиного внеску

До бюджетів усіх рівнів Чернігівської області платниками податків у січні-лютому 2024 року сплачено 3,1 млрд грн податків, зборів та обов’язкових платежів. Це на 4,8 % (на 140 млн грн) перевищує факт надходжень відповідного періоду 2023 року. Єдиного соціального внеску надійшло 1,7 млрд гривень, що на рівні двох місяців 2022 року.

Про це повідомили у ГУ ДПС у Чернігівській області.

Читайте також: За добу 80 вибухів: російські окупанти з різної зброї били по прикордонню Чернігівщини

Зокрема, до державного бюджету спрямовано 1,6 млрд грн, що становить 53 % загальної суми сплачених податків. Значна частина надходжень забезпечена від сплати податку на доходи фізичних осіб і військового збору – 893 млн грн, податку на додану вартість – 471 млн грн, рентних платежів за користування природними ресурсами – 184 млн грн та податку на прибуток – 64 млн грн. Сума сплачених до державного бюджету платежів зросла на 40,8 % (+474 млн грн) порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

До місцевих бюджетів усіх рівнів платниками податків сплачено 1,4 млрд грн, в тому числі податку на доходи фізичних осіб – 838 млн грн, єдиного податку – 336,5 млн грн, податку на майно – майже 150 млн грн. У співставних умовах (з врахуванням внесених до законодавства змін щодо порядку спрямування податку на доходи у вигляді грошового забезпечення військовослужбовців) спостерігається зростання доходів місцевих бюджетів на 23 % у порівнянні з відповідним періодом 2022 року від збільшення надходжень податку на доходи у вигляді заробітної плати, єдиного податку, рентної плати за користування природними ресурсами, акцизного податку від реалізації підакцизної продукції.

За січень-лютий 2024 року найбільшу частку у надходженнях податків, зборів та платежів до Зведеного бюджету Чернігівської області становить сплата суб’єктами господарювання по таких галузях:

– державне управління, оборона, охорона правопорядку, освіта та охорона здоров’я – 30 %,

– сільське та лісове господарство – 19,2%,

– переробна промисловість – 8,6 %,

– добувна промисловість – 6,6 %,

– оптова і роздрібна торгівля, ремонт автотранспортних засобів – 7,4 %,

– діяльність у сфері виробництва та розподілення електроенергії, газу та води – 4,3 %,

– будівництво – 2,5 %.