Новини

Підвищення пенсій з 1 січня: хто отримає надбавку?

Непрацюючі пенсіонери, які досягли віку 65 років та мають страховий стаж не менше від 30 років для жінок та 35 років – для чоловіків, з 1 січня отримають підвищені пенсії. Їх на Чернігівщині більш ніж 67 тисяч, повідомляють у головному Управлінні пенсійного фонду в Чернігівській області.

Розмір пенсії для цих категорій громадян не може складати менше двох тисяч гривень. Перерахунки проведено автоматизованим способом, тому звертатися до органів Пенсійного фонду не потрібно.

Середній розмір підвищення склав 115 гривень. Для працюючих пенсіонерів, які досягли зазначеного віку, перерахунок пенсій із використанням нового показника мінімальної заробітної плати здійснюється після звільнення з роботи або припинення ними підприємницької діяльності. Пенсіонерам, які досягнуть 65-річного віку у 2020 році, такі перерахунки проводитимуться з дня досягнення відповідного віку за наявності необхідного страхового стажу.

Мінімальне пенсійне забезпечення збільшується до 1889 гривень.

Для осіб які досягли 65 років і мають тривалий страховий стаж, мінімальний розмір пенсії за віком встановлено в розмірі 40 відсотків мінімальної заробітної плати – 4723 гривні. Крім того, відповідно до урядової постанови в разі, коли щомісячний розмір пенсійних витрат (з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень тощо) не досягає двох тисяч гривень, таким особам надається доплата до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.

Підвищено пенсії і для колишніх представників силових структур. Таким чином за два роки військові пенсії стали більшими приблизно вдвічі. Їх середній розмір на Чернігівщині складає 5178 гривень. Наразі автоматизований перерахунок пенсій завершений і підготовлена виплатна документація.

Довідково. У 2019 році в Україні було проведено 5 перерахунків пенсій – у січні, березні, квітні, липні, грудні. Середній розмір пенсій в області на 1 січня 2020 року – 2764 гривні – на 69% перевищує прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. У порівнянні з 1 січня минулого року середній розмір пенсії на Чернігівщині збільшився на 401 гривню.