Новини

Пережити спеку: як уникнути зневоднення організму

Нормальний обмін речовин порушується, коли тіло втрачає 1% води.

Якщо надворі спека – вкрай важливо не тільки уберегтися від теплового удару та охолоджувати організм, але й пити достатнього рідини, аби уникнути зневоднення. Про це повідомляє Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: Безпека на воді: як поводитися, щоб не потонути

Вода забезпечує нормальний перебіг безлічі процесів обміну речовин: підтримує нормальну температуру тіла, виводить з сечею кінцеві продукти обміну речовин і токсини тощо.

Причинами зневоднення можуть бути:

-підвищена пітливість при високій температурі тіла або навколишнього середовища, при надмірних фізичних навантаженнях;

-обмежене споживання рідини;

-захворювання, що супроводжуються збільшенням кількості сечі, наприклад, діабет;

-харчові отруєння, що супроводжуються діареєю, блювотою;

-споживання продуктів, які посилено виводять воду (чай, кава, алкоголь);

-прийом деяких ліків (діуретики, нейролептики, антигіпертензивні і антигістамінні препарати);

-тепловий або сонячний удар;

-опіки.

Скільки саме необхідно пити води за день – чіткої формули немає. Все залежить від того, в якому кліматі ви живете та чи фізично активні під час спеки. Базовий розрахунок 30-60 мілілітрів на 1 кілограм ваги. За спекотної погоди і за умови фізичної активності слід орієнтуватися на верхню планку – 60 мілілітрів на 1 кілограм. Якщо ж температура на вулиці не досить висока і особливої активності немає, то нормою буде 30 мілілітрів на 1 кілограм.

Пийте воду впродовж дня, а не лише тоді, коли відчуваєте спрагу. Бо спрага – це сигнал, що вашому організмові вже бракує води. Майте при собі пляшку, яку завжди можна наповнити. Це дозволить вам контролювати регулярність та об’єм випитого. Зважте, що і води буває забагато. Рекомендована доза –  не більше 1,5 літра на годину, інакше у вашій крові може знизитися рівень солі.

Не замінюйте воду солодкими напоями і тим більше алкоголем. Такі напої сприяють виведенню з вашого організму не тільки води, але й солей. Тому якщо хочеться урізноманітнити смак, краще додати до води шматок лимона чи апельсина або ж взяти фруктове чи овочеве смузі без доданого цукру.

Ще одне важливе правило: не пропускайте прийоми їжі. Завдяки цьому та достатній кількості води ви відновите водно-сольовий баланс організму. Зазвичай достатньо води, якщо ви рідко відчуваєте спрагу та якщо ваша сеча прозора або світло-солом’яного кольору.

А ще не забувайте пити до, під час і після тренувань, а також під час прийому їжі.