Новини

Обов’язкова вакцинація від Covid-19: завтра нещеплених відсторонятимуть від роботи

Відзавтра держслужбовців, соцпрацівників та співробітників  стратегічно важливих підприємств, які не вакцинувалися від COVID-19, відсторонятимуть від роботи.

9 грудня, набирає чинності наказ МОЗ, яким розширено перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим.

Згідно з документом, до освітян та працівників центральних та місцевих органів влади, які підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, додаються співробітники:

  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;
  • установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;
  • підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4.03.2015 року № 83.

Нещеплені працівники всіх цих підприєсмтв та установ будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати. Ті з них, хто має абсолютні протипоказання до проведення щеплень, мають надати довідку відповідної форми. Працівники, які отримали 1 дозу щеплення, працюватимуть і далі.

У МОЗ нагадали, що згідно зі статтею 12  Закону України  «Про захист населення від інфекційних хвороб» та статтею 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших відповідних інфекційних хвороб.