Новини

Нове шкільне меню стане обов’язковим з 2022 року

Нові норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку  стануть обов’язковими з 2022 року.

 Таку інформацію повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Для того, щоб навчальні заклади ввели нові продукти в перелік закупівель, потрібен час. Адже деякі тендери та інші закупівельні процедури на цей календарний рік вже проведені. Для того, щоб забезпечити закупівлі харчових продуктів, уряд встановив перехідний період для запровадження нових норм харчування до 1 січня 2022 року.

Тож навчальні заклади до 31 грудня 2021 року можуть використовувати вже укладені договори на постачання харчових продуктів та послуг з харчування.

Нагадаємо, в Україні розпочалася реформа шкільного харчування. МОЗ розробило та затвердило оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, нові норми та порядок організації харчування учнів.

Які норми харчування в закладах освіти зазнали змін? Обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків.

До нових норм не включали ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них – консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування. Також зменшені норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп, бобових, рослинного та вершкового масла.