Новини

Нова транспортна мережа Чернігова: які автобусні маршрути пропонують скасувати?

Відмовитися від автобусів малої місткості, збільшити кількість тролейбусів на маршрутах, впровадити 5 нових автобусних маршрутів та скасувати 10, які дублюють один одного. Ще ввести єдиний квиток на всьому громадському транспорті Чернігова. Нову модель оптимізації міських пасажирських перевезень презентували у мерії. Розробив її Національний університет «Чернігівська політехніка» на основі даних досліджень, проведених 16-17 червня.

Наразі у місті існує 31 автобусний та 11 тролейбусних маршрутів. На них щодня працює 271 одиниця техніки. Причому автобусів курсує в 4 рази більше. Це в свою чергу погіршує екологію міста.

Оптимізація тролейбусних маршрутів міста передбачає збільшення збільшення кількості техніки до 80 одиниць. Зараз щодня у місті працює 66 тролейбусів. По одній одиниці техніки пропонують додати на 1,6,7,8 тролейбусні маршрути, по дві – на 10-й та 11-й маршрути, 6 одиниць на 9А. Від цього зменшиться інтервал руху, тобто рогатики частіше будуть курсувати за своїми маршрутами.

Щодо автобусів у розробників моделі набагато більше питань. Наразі у місті щодня курсує 205 автобусів. Всі вони малої та середньої місткості.  Лише 3,9% із них пристосовані для перевезення маломобільних груп населення. Аби покращити екологічну ситуацію, збільшити пасажиропотік і зменшити кількість транспорту на вулицях міста, пропонують повністю відмовитися від автобусів малої місткості. На 10 маршрутах будуть працювати середні автобуси типу Атаман та велики – Айстри. Окрім того, протяжність 7 автобусних маршрутів скоротиться.  Такі зміни пропонують на 3,5,7,17,18,26 та 33 маршрутах. 25-й та 27-й планують об’єднати (буде їздити Олександрівка-Ціолковського), а 35-й продовжать після Музфабрики до Епіцентру через Лісковицю.

Натомість у місті передбачать створення 5 нових автобусних маршрутів – 48(Лікарня №2-Дачі Вознесенське), 49 (Лікарня №2 – Дачі -Киселівка), 50 (Лікарня №2 – Яцево), 51 (Півці-Хімволокно), 52 (Незалежності-Єськова). Вони переважно курсуватимуть за межі міста.

10 автобусних маршрутів взагалі пропонують скасувати, через те, що вони дублюють один одного. Така участь чекатиме 2А, 11, 16, 21, 23, 24, 30, 41, 42 та 43-й маршрути.

У громадському транспорті Чернігова пропонують впровадити єдиний квиток. Наприклад, аби потрапити на околицю міста, потрібно зробити 2-3 пересадки і при цьому сплачувати за проїзд кожний раз не доведеться. Квиток залишається дійсним упродовж 45 хвилин і в автобусах, і в тролейбусах.

У результаті оптимізації кількість одиниць громадського транспорту  у місті має скоротитися з 271 до 224. Натомість збільшиться пасажиропотік, покращиться сполучення між мікрорайонами та поліпшиться екологічна ситуація в місті.

Чи впровадять такі новації в транспортну мережу Чернігова, покаже час.