Новини

Нічні кошмари у дітей: як допомогти

Дітям молодшого віку часто сняться страшні сни. Нічні кошмари можуть свідчити про те, що дитина втомилася, перезбудилася, захворіла, а можуть бути й однією з ознак психологічної травми.

Як допомогти дитині подолати нічні страхіття? Поради для батьків нагадали у МОЗ України.

Читайте також: В Україні тепер можна повернути повну вартість квитка навіть після відправлення потяга: Укрзалізниця оновила правила

Не намагайтеся розбудити дитину під час кошмару. Краще не торкатися та не обіймати дитину, яка сіпається чи кричить уві сні. Маля може не впізнати вас і ще більше злякатися.

Якщо дитина вже прокинулася, впевніться, що вона вас впізнала і розуміє, де знаходиться. Спитайте її, як її звати, як звати вас, як звати домашнього улюбленця.

Запевніть дитину, що ви тут, поруч. Що все добре. Ваша спокійна присутність допомагає дитині почуватися в безпеці.

Скажіть дитині, що їй наснився страшний сон, але тепер усе минулося. Ви можете сказати щось на кшталт: «Тобі наснився поганий сон, але зараз ти прокинувся/-лась і все добре».

Дитячий психолог Світлана Ройз радить після пробудження допомогти дитині перемогти тих ворогів чи монстрів, які переслідували її уві сні. Розігнати їх руками, уявним мечем чи розприскувачем. Важливо, щоб дитина сама брала участь у цих діях – сама розправлялася зі страхіттями.

Якщо дитина не хоче розповідати, що саме їй наснилося, не наполягайте.

Допоможіть дитині знову заснути. Запропонуйте щось, що заспокоїть маля та допоможе повернутися до сну: улюблену м’яку іграшку, ковдру, подушку, нічник, казку на ніч або тиху музику. Або обговоріть якісь приємні сни, які б хотіла бачити ваша дитина.

Якщо дитина боїться засипати знову, нічник у кімнаті або світло в передпокої можуть допомогти їй почуватися в безпеці. Можна покласти ліхтарик біля ліжка, щоб дитина могла розганяти ним нічні кошмари.

Часто діти хочуть поділитися тим, що їм наснилося, вже вранці. Коли дитина розповідає про сон, можливо, малює його або пише про нього при денному світлі, страшні образи втрачають свою силу. Дуже добре, якщо дитина зможе проговорити, промалювати чи прописати щасливе закінчення свого тривожного сну.

Більшості дітей періодично сняться кошмари, і зазвичай вони «переростають» їх. Якщо кошмари трапляються дуже часто і не дають вашій дитині повноцінно виспатися, якщо вони впливають на те, як дитина поводиться вдень, якщо їй сняться сни, пов’язані з пережитим травматичним досвідом, зверніться по допомогу до сімейного лікаря або до психолога.