Новини

На Чернігівщині зростає кількість хворих на гострі кишкові інфекції

Аналіз захворюваності на гострі кишкові інфекції по Чернігівській області за останні 4 тижні (з 21.06 по 18.07.2024 р.) показав збільшення показника звернень населення за медичною допомогою щодо гострих кишкових інфекцій. Так, з 21.06 по 27.06 зафіксовано 36 звернень, з 28.06 по 04.07 – 29 звернень, з 05.07 – 11.07 – 40 звернень, з 12.07 по 18.07 – 48 звернень.

Про це повідомили у Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: Навчальний рік у школах розпочнеться з 2 вересня  – Денис Шмигаль

При проведені епідемічного розслідування даних випадків було встановлено, що домінуючим фактором, який ймовірно спричинив гострі кишкові інфекції, є вживання овочів, фруктів, ягід, які попередньо були  забруднені чи мали ознаки псування.

А тому слід пам’ятати, що страви з овочів і фруктів (салати, гарніри, десерти)  сприятливе середовище для розмноження будь-яких патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, що можуть спричинити гострі кишкові інфекції, в тому числі і харчові отруєння. Крім того, овочі є провідним чинником у поширенні глистяних захворювань (аскаридозу, трихоцефальозу, ентеробіозу тощо).

Безперечно, овочі, фрукти і ягоди посідають особливе місце у лікувальному, дієтичному та лікувально-профілактичному харчуванні, адже вони є незамінним джерелом вітамінів, мінеральних солей та інших біологічно активних речовин, котрі чинять коригуючий вплив на всі види обміну, стимулюють роботу органів травлення, нормалізують життєдіяльність кишкової мікрофлори.

Для того, щоб фрукти і овочі приносили тільки користь і не ставали причинами захворювань кишкової групи інфекцій та гельмінтозів, дотримуйтесь таких правил:

  • дотримуйтесь вимог щодо умов і термінів приготування, зберігання та реалізації харчових продуктів і страв з них приготовлених;
  • ретельно обробляйте (видаляйте неїстівні/підпорчені частини), мийте, а по можливості – обдавайте овочі, фруктів гарячою водою перед їх вживанням;
  • при митті овочів, фруктів та ягід використовуйте безпечну воду;
  • дотримуйтесь товарного сусідства при зберіганні сирих харчових продуктів і готових страв у холодильнику.