Новини

Місто мрії створив чернігівець у себе вдома

Місто мрії  на великому макеті створив чернігівець Роман Бойченко  у себе вдома. На ньому є настільні ландшафти з пагорбами, горами, деревами, тунелем, вулицями та залізничними розвилками. Мініатюрним  містом курсують  локомотиви з вагонами, тут стоять  будинки, гуляють люди  й  тварини, працюють  заводи та ферми, словом – вирує  життя. Близько двох років чоловік займається незвичним  хобі – залізничним моделізмом. Для улюбленої справи  чернігівець навіть облаштував окрему  кімнату у  квартирі.

Підтримує  Романа в незвичному хобі   його  дружина Ірина. Чоловік зізнається, аби не вона, того, що ми можемо зараз бачити, могло б не бути. Вона його ідейний натхненник.  Увесь ландшафт на макеті – справа її рук. До того ж, вона  сама  з підручних матеріалів створює деякі  елементи.

Велика увага в мініатюрному місті приділяється людям, тут  їх дуже багато, аби  побачити їх і порахувати  – треба ретельно роздивлятися увесь макет.  Кожен мешканець незвичного міста зайнятий своєю справою – хтось працює на заводі,  відпочиває у парку або ресторані, а дехто – чекає на  залізничному вокзалі на потяг. Всі елементи Роман фіксує за допомогою спеціального клею. Самі ж деталі замовляє у  Німеччині,  адже  в Україні  відшукати їх важко. Залізничний моделізм – задоволення не з дешевих. В Україні займаються ним лічені люди.

Увесь свій  вільний час, якого з появою дитини нині не так і багато, родина присвячує  улюбленому хобі. Макет досі не завершений. Подружжя поки розмірковує над тим, що ж  облаштувати на порожніх ділянках.  У планах зробити і освітлення в будиночках та на залізничному вокзалі, доклеїти траву, придбати і  розмістити на макет ще декілька локомотивів. Роботи, каже Роман, вистачає. Та запевняє, за півроку впораються і доведуть до досконалості своє творіння. Потім планують готовий макет  закрити скляним куполом і передати до музею.

Крім залізничного моделізму, захоплюється Роман і колекціонуванням. Зібрав вже близько сотні раритетних автівок, масштабом  1/ 43.  Переважна більшість його колекції – автомобілі французької марки.

Свою колекцію чоловік збиратиме і надалі, а коли підросте  син, подарує йому. А поки дозволяє  малюку гратися лише під пильним наглядом мами. А маленький Борис  не проти, бо  вже змалечку розділяє захоплення тата і радіє незвичним експонатам.