Новини

Майже 1,2 мільярда гривень сплатили платники Чернігівщини у жовтні

У жовтні 2021 року до бюджетів усіх рівнів платниками Чернігівщини сплачено майже 1,2 млрд грн податків та зборів. Порівняно з жовтнем минулого року надходження збільшились на 5,7 % або на 65 млн гривень. Про це повідомили у ГУ ДПС у Чернігівській області.

Майже 40 % з цієї суми – 476 млн грн – надійшло до державного бюджету. У порівнянні з минулим роком суттєво збільшились надходження з рентної плати за користування надрами, лісовими та водними ресурсами – на 72 % (+36,8 млн грн), з податку на доходи фізичних осіб та військовому збору – на 11 % (+17,5 млн грн).

До місцевих бюджетів усіх рівнів у жовтні надійшло 717 млн грн податків та зборів (60 % у загальнообласній сумі надходжень). У порівнянні до минулого року надходження збільшились на 12  % або на 77 млн гривень.

Домінуючим в формуванні доходів місцевих бюджетів залишається податок на доходи фізичних осіб, питома вага якого складає 58 % суми, що надійшла до місцевих бюджетів. Надходження податку на доходи фізичних осіб, порівняно з минулим роком, зросли на 10 % і перевищили 418 млн гривень.  

Наповнюють місцеві бюджети: податок на майно (за земельні ділянки, нерухомість та транспорт) – 92 млн грн (на 5 % більше за факт жовтня минулого року), єдиний податок на підприємницьку діяльність – 157 млн грн (на 8,9 % більше за минулорічний показник), акцизний податок – від реалізації алкоголю, тютюну та пального надійшло 35,3 млн гривень.

Крім того страхувальниками сплачено 552 млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, чим забезпечено приріст надходжень порівняно з минулорічними на 16,6 % або на 78,8 млн гривень.