Новини

Лавки, вода, генератор: на облаштування укриттів Чернігів витратить понад 42 мільйони гривень

У Чернігові розпочали ремонт та облаштування найпростіших укриттів – підвалів у багатоповерхівках. Для кожного з них придбають генератор, ємність для води, зроблять поточний ремонт та облаштують місця для сидіння. Виконком міської ради погодив Програму удосконалення мережі найпростіших укриттів на 2022-2023 роки. На її виконання виділяють з міського бюджету 42 млн 975 тисяч гривень, повідомляє пресслужба муніципалітету.

«42 млн — стільки ми витрачає коштів на це. І хотів би домовитися із суспільством, щоб ми навколо цієї проблеми ніяких пустопорожніх хвиль не створювали  крапка.  Далі — самоорганізація. Без самоорганізації на сьогоднішній день нереально. Ну неможливо кількістю працівників ЖЕКів у 20 чоловік навести лад у понад 900 підвалах. Це все таки приватна сумісна власність і тут треба відповідально: і нам як міській владі, і все таки людям, як власникам цих підвальних приміщень і потенційними користувачами», – наголосив міський голова Владислав Атрошенко. 

Всього у місті 955 найпростіших укриттів, мова саме про підвали багатоповерхівок. За кошти погодженої Програми  придбають: 

  • для кожного укриття  генератор  потужністю від 2 до 5 кВт (залежить від площі приміщення і кількості людей),
  • облаштують місця для сидіння, 
  • виконають поточні ремонтні роботи,
  • придбають ємності для води, 
  • розглядається можливість придбання біотуалетів. 

Водночас, чернігівців просять самоорганізуватися, постійно підтримували порядок в укритті, адже саме їм там перечікувати повітряні тривоги, і обов’язково визначилися зі старшими в будинку. Саме під відповідальність старших будинку і передадуть генератори, які у разі потреби вони обслуговуватимуть та вмикатимуть. Для цього вони також мають пройти відповідний інструктаж.