Новини

єРобота на Чернігівщині: грантовими програмами скористалися 360 мешканців

Вже 349 мешканців області для започаткування або розвитку бізнесу скористалися програмою «Власна справа» та 11 – програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей», які реалізуються в межах урядового проєкту єРобота.
Про це повідомили в Чернігівському обласному центрі зайнятості.

Читайте також: На Чернігівщині за пів року сплачено 16,2 млрд гривень податків, зборів та єдиного внеску 

Загальна сума грантових коштів на започаткування або розвиток бізнесу склала понад 86,6 млн грн. Схвалені бізнес-проекти передбачають створення в області 809 нових робочих місць у різних сферах діяльності, а це і швейні цехи, СТО, салони краси, заклади торгівлі та харчування, спеціалізовані освітні, медичні та розважальні студії, фермерські господарства, послуги у сфері зеленого туризму, ландшафтного дизайну, клінінгові, будівельні, ремонтні послуги тощо.

Зокрема, у поточному році за програмою «Власна справа» переможцями стали 89 мешканців Чернігівщини. Це додатково 192 робочих місця, на створення яких державою виділено 21,4 млн грн. Серед цікавих бізнес-проєктів – надання послуг із внесення засобів захисту рослин за допомогою агродронів, центр дитячого розвитку, адвокатське бюро, рекламна агенція, ветеринарна лікарня, танцювальний центр тощо.
Також цьогоріч схвалено 5 бізнес-ідей за програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей», які передбачають створення 10 робочих місць. Для їх реалізації державою виділено 2,2 млн грн, зокрема на розширення виробництва з очистки води, відкриття кав’ярні, автомайстерні по діагностиці та ремонту електронних систем легкових автомобілів, студії лазерної епіляції.

За видами діяльності найбільша кількість бізнес-ідей реалізується у переробній промисловості, торгівлі, ремонті автотранспортних засобів, організації харчування. Грантову підтримку використовують переважно для придбання обладнання та меблів, закупівлю сировини та матеріалів, оплату оренди, реклами.
Серед переможців більшість (до 70%) – діючі підприємці, 11% – юридичні особи, а майже чверть – новачки у бізнесі. За статтю переважають жінки – їх понад 66%, частка людей з вищою освітою перевищує 70%.