Новини

День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні

Сьогодні, 22 червня, Україна відзначає День скорботи та вшановує пам’ять мільйонів українців, які зробили величезний внесок у боротьбу з нацизмом. Саме у цей 1941 року нацисти почали бомбардування по Києву.

Дата нагадує українцям про величезні втрати, пережиті народом – почалася німецько-радянська війна 1941-1945 років.  За даними Українського інституту національної пам’яті під час Другої світової війни загинуло 5 мільйонів українських цивільних та 3 мільйони військових.

Саме цього дня 1941 року нацистська Німеччина атакувала кордони СРСР від Балтійського до Чорного моря. У листопаді 2000 року третій Президент України Леонід Кучма видав Указ, у якому йшлося про запровадження національного пам’ятного дня на честь усіх загиблих у нищівній війні, яка розпочалася між нацистською Німеччиною та радянським союзом 22 червня 1941 року і тривала 4 роки.

Протягом довгого часу територія України була окупована нацистською Німеччиною, що супроводжувалося масовими вбивствами, Голокостом, депортаціями та примусовою працею.Також Україна стала місцем багатьох значущих битв. 

У цей день українці віддають данину поваги всім тим, хто пережив жахіття війни, і вшановуємо пам’ять тих, хто віддав своє життя заради нашого майбутнього.