Новини

Чернігівці стали менше хворіти на туберкульоз та кишкові інфекції

Упродовж  п’яти місяців поточного року в місті за медичною допомогою з приводу захворювання на інфекційні хвороби звернулось близько 44 тисяч осіб. Загальний рівень інфекційної захворюваності  збільшився в цілому на 123,07 % проти минулого року.

Про це повідомляє Чернігівський міський відділ ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України».     

У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року зросла інфекційна захворюваність на коронавірусну хворобу, ротавірусний ентерит, гострі кишкові інфекції, спричинені невстановленими збудниками, гонококову інфекцію , гострі респіраторні вірусні інфекції.

Зменшення відбулося в основному за рахунок  захворюваності на:   гострі кишкові інфекції , туберкульоз,  хворобу Лайма,  сифіліс,  лямбліоз, вітряну віспу, коросту, мікози, скарлатину,  інфекційний мононуклеоз, педикульоз, грип. Кількість захворілих на кишкові інфекції в цілому зменшилась на 11,84% від минулого року.

У 2021 році зовсім не реєструвались захворювання на: сальмонельоз, дизентерію, вірусні гепатити, лептоспіроз, дифтерію, кір, малярію, менінгококову інфекцію, поліомієліт, кашлюк, епідемічний паротит, краснуху, правець, туляремію.

З особливо-небезпечних інфекцій впродовж 2021 року зареєстровано:

– епідемію коронавірусної інфекції, протягом звітного періоду  захворіло 9419 осіб , в т.ч. 197   дітей до 18 років;

 35 випадків  захворювання на туберкульоз органів дихання, що на 10,26% менше  кількості хворих за аналогічний період 2020 року. Проте серед загальної кількості захворілих на туберкульоз органів дихання у 2021 році, хворі на заразні форми склали 77,1% ;

– за  антирабічною допомогою в заклади охорони здоров ҆ я міста звернулось 238 осіб, (у 2020 році – 246 чол., зменшення на 3,3%), з яких 16,8 % (40 випадків) постраждали від нападу безпритульних тварин. Щеплення проти сказу призначені 31 особі.

За інформацією фахівців, рівень захворюваності на інфекційні хвороби не перевищує середні багаторічні показники (за виключенням коронавірусної інфекції), проте є сприятливі умови для поширення цих хвороб.

Санепідситуація в місті оцінюється, як нестійка, а по коронавірусній інфекції, як неблагополучна.