Новини

Чернігівські журналісти відпрацювали надання домедичної допомоги

Представники чернігівських медіа пройшли тренінг із домедичної допомоги у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів».

Тренерка Олександра Стародуб розказала про алгоритм MARCH, яким можуть користуватися цивільні при наданні домедичної допомоги:

М – визначення критичної кровотечі, її зупинка накладанням джгутів, тампонуванням;

А – оцінка дихання потерпілого, робота з дихальними шляхами;

R  – огляд грудної клітини, запобігання пневмотораксу;

С – контроль кровотеч, цілісність тазу;

Н – травми голови і ока, запобігання гіпотермії.

Читайте також: Понад 60 вибухів за добу: росіяни обстріляли три прикордонні села на Чернігівщини

За словами Олександри Стародуб, від масивної кровотечі людина може померти у термін від 40 секунд, тому важливо дуже оперативно накласти турнікет чи зробити тампонування.

Також, під час тренінгу журналісти отримали дієві поради, де краще ховатися під час обстрілів та як вибратися зі зруйнованого приміщення. Зокрема, важливо знайти стіну і рухатися спираючись на неї, таким чином буде можливість знайти вихід. Як зазначила тренерка, правило “двох стін” під час обстрілів працює, а у випадку перебування на вулиці під час атаки варто ховатися у заглибленні або за бордюром. 

Окрім того, Олександра Стародуб зупинилася на законодавстві, яке регулює домедичну допомогу, аби під час спроби врятувати чиєсь життя не нашкодити собі.

По завершенню тренінгу присутні  отримали сертифікати про проходження курсу домедичної допомоги в умовах бойових дій та військового стану. Найактивніша учасниця Олександра Федоренко отримала у подарунок аптечку.

Регіональний хаб ІМІ “Медіабаза. Чернігів” періодично проводить тренінги із надання домедичної допомоги, адже дуже важливо час від часу оновлювати свої навички аби у разі надзвичайної ситуації допомогти собі та оточуючим.