Новини

400 вчителів Чернігівщини отримали базові психологічні знання для надання допомоги школярам

Освітня фундація GoGlobal реалізує Програму психоемоційної підтримки для українських шкіл. У рамках неї понад 400 вчителів та шкільних психологів Чернігівщини вже отримали базові психологічні знання та навички надання першої психологічної допомоги та розпізнавання ознак стресу у дітей.

Пілотний проєкт розпочали саме у Чернігівській області, оскільки вона одна з найбільш постраждалих від повномасштабної війни, а деякі, прикордонні її райони досі залишаються у великій небезпеці. Місцеві діти пережили багато непростих випробувань і потребують психологічної підтримки “тут і зараз”.

Читайте також: Чим корисний біг для здоров’я?

Програма проходить у форматі каскадних тренінгів – досвідчені тренери навчають групу шкільних вчителів та психологів, а ті передають свої знання колегам зі своєї та інших шкіл.

“В умовах, коли в Україні критично не вистачає шкільних психологів, а потреба у психологічній підтримці дітей зросла в рази, маємо віднаходити нові формати та підходи задля того, щоб школярі отримали необхідну допомогу. Саме тому ми запровадили Програму психоемоційної підтримки для українських шкіл. У її рамках вчителі отримують необхідні знання та вміння, щоб надати першу психологічну підтримку, розпізнати прояви стресу, навіть прихованого, й правильно реагувати у тих чи інших ситуаціях”, – коментує директорка GoGlobal Тетяна Коврига.

“Психічне здоров’я та емоційний добробут дитини – це фундамент успішного навчання. Лише маючи основу у вигляді емоційного благополуччя і підтримки дитина має спроможність ефективно засвоювати нові знання й оволодівати необхідними навичками. Школа має бути острівцем безпеки і надійності. Саме для цього ми розробили програму каскадних тренінгів. Вони ефективні тим, що можуть охопити велику кількість вчителів та шкільних психологів, навчити визначати перші прояви стресу, основам психологічної допомоги, а також зрозуміти, де межа компетентності вчителя і шкільного психолога, коли потрібно звернутися по спеціальну допомогу”, – розповідає психологиня проєкту Тетяна Зав’ялова.

У GoGlobal бачать ефективність цієї програми та зацікавленість викладачів й психологів. Саме тому освітня фундація масштабує проєкт. Ним охоплять нові школи Чернігівщини, а також навчальні заклади Полтавщини, Харківщини, Миколаївщини.

Тренінг «Коли світ на межі змін: школа, чутлива до психічного здоровʼя» розроблений Громадською організацією «ГО ГЛОБАЛ» у межах проєкту гуманітарного реагування, що впроваджується в Україні міжнародною неурядовою організацією Finn Church Aid (FCA).