Новини

Кабмін спростив механізм виплат у разі загибелі чи поранення військового

Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка спрощує механізм виплат у разі втрати працездатності або загибелі українських військовослужбовців.

Про це йдеться у постанові №1090 КМУ від 24 вересня 2024 року.

Для призначення грошової допомоги в разі поранення чи смерті військового, треба подати заяву до Міністерства у справах ветеранів.

Читайте також: На Чернігівщині триває гасіння масштабної пожежі торфу

Її можна заповнити та надіслати в електронній або паперовій формі. Також це можна зробити через застосунок Дія.

Рішення про призначення та виплату одноразової грошової допомоги ухвалюватиме Мінветеранів. Якщо заяву буде схвалено, кошти одноразової грошової допомоги перекажуть на банківський рахунок отримувача.

Варто зазначити, що розмір виплат не змінився, Кабмін лише спростив їх отримання.

Виплати у разі загибелі чи поранення військового

У разі загибелі (смерті) військового під час виконання обов’язків військової служби розмір одноразової грошової допомоги його родині становить 750 прожиткових мінімумів. Йдеться про випадки, якщо військовослужбовець помер (загинув), перебуваючи на службі, але не під час бойового завдання у зоні бойових дій.

З 1 січня 2024 року прожитковий мінімум становить 3028 грн. Тобто виплата становить 2 млн 271 тис. грн.

Розмір одноразової грошової допомоги у разі встановлення інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання залежатиме від групи інвалідності:

  • І група — 400 прожиткових мінімумів (1,21 млн грн);
  • ІІ група — 300 прожиткових мінімумів (908 тис. грн);
  • ІІІ група — 250 прожиткових мінімумів (757 тис. грн).

Також постанова уряду регулює питання виплати за загибель членів добровольчих формувань, правоохоронних органів чи інших силових структур, які не мали статусу військовослужбовця.

Крім того, на час воєнного стану виплата у разі загибелі військового у зв’язку з виконанням ним бойових завдань на фронті становить 15 млн грн.