Новини

Забруднення річок: у Сеймі та Десні на Чернігівщині якість води покращується – Міндовкілля

На річці Десна якість води у місцях водозаборів м. Києва перебуває у межах норми. У пункті водозабору міста Бровари фіксується незначна зміна по хімічному споживанню кисню з 28,37 до 33,2 міліграм на дециметр кубічний, при нормі 30 міліграм на дециметр кубічний. Розчинений кисень вище норми, хоч і трохи знизився з 6,22 до 5,4 міліграм на дециметр кубічний. Ризиків для здійснення водозабору немає.

Про це повідомили у міністерстві довкілля та природних ресурсів України.

Дивіться також: Самоорганізувалися: як мешканці чернігівської Бобровиці збирають мертву рибу на Десні

Як зазначають у міндовкіллі, забруднення, яке рухається Десною, менш концентроване, ніж було на початку у річці Сейм та у точках відбору води річки Сейм на Чернігівщині.

Щодо річки Сейм, на Сумщині спостерігається погіршення якості води у верхніх пунктах моніторингу до м. Мутин. У с. Чумакове хімічне споживання кисню зросло з 30 до 84,2 мгО/дм3, при нормі 30 мгО/дм³, збільшився вміст завислих речовин. Вміст розчиненого кисню у воді відповідає нормі.

На Чернігівщині відбувається покращення якості води р. Сейм, фіксується збільшення вмісту розчиненого у воді кисню до 8,05-8,11 міліграм на дециметр кубічний, показник хімічного споживанню кисню перебуває в межах 28-30 міліграм на дециметр кубічний. Показники азоту амонійного, заліза загального та марганцю дещо знизились та не перевищують допустимі норми.

Результати вимірювань проб води р. Десна на Чернігівщині свідчать, якість води річки Десна також покращилась у всіх пунктах до міста Остер.

У місті Остер на річці Десна хімічне споживання кисню вище норми у 1,1 рази, розчинений кисень за добу зріс з 5,8 до 7,05 міліграм на дециметр кубічний. По азоту амонійному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень по всіх пунктах спостереження не зафіксовано.

За результатами вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин проб води річок Сейм та Десна, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, легких органічних сполук, а також важких металів не виявлено.

Також зазначається, на Десні у 9 точках встановлені аераційні установки: 6 у Чернігівській області та 3 в Київській. Вони штучно насичують воду киснем, сприяючи прискоренню окислення органічних речовин і допомагаючи природному процесу самоочищення річок.