Новини

Екологічна катастрофа на Сеймі: російські окупанти отруїли річку на Чернігівщині

Ворог продовжує вчиняти екологічні злочини. Так, починаючи з 14 серпня, ймовірно скидаючи відходи невідомих речовин у річку Сейм, терористи рф спричинили масштабне забруднення водойми.

Про це повідомляє державне агентство меліорації та рибного господарства України.

Читайте також: Чернігівців закликають утриматися від купання в Десні: у чому причина?

За результатами гідрохімічного аналізу поверхневих проб води р. Сейм, зафіксовано значне перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин, зокрема, амонію та завислих речовин.

Результатом забруднення річки стала масова загибель риби внаслідок критично низького вмісту розчиненого у воді кисню (менше 1 мг/л при мінімально допустимій нормі 4 мг/л), спричиненого процесами його біохімічного споживання органічними речовинами, що потрапили у водне середовище. За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження.

Наразі забруднення поширилось по всій акваторії річки Сейм у межах Сумської області і дісталося Чернігівщини, де чорна вода, запах гнилі, аміаку і мертва риба фіксується, зокрема, поблизу м. Батурин.

Як зазначають фахівці, концентрація розчиненого кисню у воді залишається критично низькою на всьому досліджуваному відрізку водойми. Хімічне споживання кисню перевищує гранично допустимі норми у декілька разів, що свідчить про високий рівень органічного забруднення.

У зв’язку з цим, на Сумщині тимчасово заборонили купання, вилов риби та використання води для господарських потреб із р. Сейм.

 У Чернігові містян просять утриматися від купання в річці Десна і на пляжах встановили таблички «Купатися заборонено».

Наразі рибоохоронними патрулями Держрибагентства проводяться всі необхідні заходи для ліквідації наслідків екологічної катастрофи. Зокрема, здійснюються роботи зі збору та захоронення мертвої риби з дотриманням всіх необхідних санітарних норм.