Новини

На Чернігівщині виявлено випадок сказу: як себе захистити?

Державна надзвичайна протиепізоотична комісія оголосила неблагополучним пунктом щодо сказу с.Количівка Іванівської громади Чернігівського району та визначила загрозливу зону в радіусі 15 км з населеними пунктами: c.Красне, с.Друцьке, с.Золотинка, с.Ягідне, с.Іванівка, с.Скорінець, с.Драчівщина, с.Вікторівка, с.Слобода, с.Буди, с.Лукашівка, с.Анисів, Єньків хутір, с.Підгірне, с.Піски Іванівської громади, с.Виблі, с.Бакланова Муравійка, с.Кошаріще Куликівської громади та угіддями мисливських господарств: мисливсько-рибальське підприємство обласної організації українського товариства мисливців та рибалок, ТОВ СМРП «Озерне», СМРП «Придеснянське».

Комісія затвердила план комплексних заходів по ліквідації, профілактиці сказу в с.Количівка та загрозливій зоні. А також, у зв’язку з захворюванням на сказ безпритульного кота в с.Бабарики Остерської громади, комісія розширила загрозливу зону по сказу в Остерській громаді, додавши населені пункти: с.Булахів, с.Бобруйки, с.Скрипчин, с.Кривецьке, с.Білейки, с.Новики, с.Савин, с.Карпоки, с.Озерне, с.Тарасів, с.Пушкарі. с.Шами, с.Опеньки Козелецької громади та с.Самсони Остерської громади.

Щоб не заразитись сказом:
1) Утримуйтесь від контактів з дикими та безпритульними тваринами.
2) Виконуйте правила та норми утримання домашніх тварин і поводження з ними. Доставляйте фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин, або їх трупи, в разі, якщо тварина загинула.
3) Не вбивайте здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликайте ветеринарного лікаря.
4) Не знімайте шкуру з диких тварин при їх знаходженні.
5) У разі укусу домашньою твариною з’ясовуйте ім’я господаря та адресу. Це допоможе уникнути щеплень, тому, що за твариною можна встановити ветеринарний нагляд.
6) Укушені рани, подряпини негайно промийте теплою кип’яченою (або проточною) водою, бажано з милом, краї рани обробіть 70 % спиртом чи 5% настоянкою йоду та накладіть стерильну пов’язку. Негайно зверніться за медичною допомогою до травматологічного пункту, що працює цілодобово, для проведення антирабічного щеплення чи серотерапії.
7) При пошкодженні одягу, в який була одягнута людина під час укусу, одяг обробіть гарячою праскою, і тільки після цього його можна ремонтувати.

Щорічно доставляйте на щеплення проти сказу домашніх та сторожових собак.

За інформацією Чернігівської районної державної адміністрації.