Новини

На Чернігівщині від кашлюку померло немовля

На Чернігівщині від кашлюку померла маленька дитина.  Немовля з м. Прилук мало ще супутні захворювання.

Про це повідомляє Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Читайте також: Як безпечно зберігати їжу, коли вимкнули світло – поради від МОЗ

На Чернігівщині за 6 місяців цього року зареєстровано 73 випадки кашлюку. На цю недугу захворіли 70 дітей та 3 дорослих. Факти захворювання мали місце у всіх районах області: Корюківському (у Менській ТГ 6 випадків, Сновській – 3), Ніжинському  ( у Бобровицькій громаді – 1випадок, Борзнянській – 8, Височанській – 1, Ніжинській – 10, Носівській – 3 випадки), НСіверському (у Коропській ТГ 1 випадок), Прилуцькому (Прилуцька громада – 9 випадків), Чернігівському (у Новобілоуській СТГ – 2 випадки, Чернігівській МТГ – 18, Березнянській – 1,  Козелецькій – 8, Деснянській – 2 випадки).

Епідрозслідування показало, що переважна більшість хворих не була вакцинована – 57,5%.

У 2022- 2023 роках випадки кашлюку в області не реєструвалися.

В Україні реєструється різке зростання захворюваності на кашлюк: за 5 місяців поточного року зареєстровано 3805 випадків, серед хворих – 3609 дітей, зростання у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року у 30,9 рази, в т. ч. серед дітей – на 30,3%

Кашлюк традиційно вважають дитячою хворобою (близько половини усіх випадків припадає на дітей до 2 років). Хоча після першого захворювання на кашлюк імунітет зазвичай є слабким, повторна інфекція (в разі її виникнення) має переважно слабший перебіг, і нерідко при цьому кашлюк навіть не діагностують. Також від хвороби немає вродженого, обумовленого материнськими антитілами, імунітету.

Хвороба починається через 3-14 днів після інфікування (у середньому 5-8 днів) і протікає як ГРВІ. У цей час хворий дуже заразний. Наприкінці цієї фази з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист. Напади кашлю стаються частіше вночі, ніж удень, і за тижні хвороби це дуже виснажує хворого. У немовлят кашель може не проявлятись, але у них можлива зупинка дихання на короткий час, про що може свідчити посиніння обличчя. Під час кашлю спостерігається відходження мокротиння. Цей період може тривати до 8 тижнів.

Основним засобом профілактики кашлюку є вакцинація.