Новини

7 квітня – Благовіщення: традиції та прикмети

Благовіщення православні християни святкують кожного року 7 квітня. Це день, коли Архангел Гавриїл явився Пресвятій Діві Марії та повідомив їй благу вість, що вона непорочно зачне дитину від Святого Духа і народить Сина Божого – Ісуса Христа.Благовіщення – це одне з 12 найголовніших свят православної церкви.  З цим святом у слов’ян пов’язано безліч прикмет, заборон і традицій.


У наших предків вважалося, що на Благовіщення в будинку обов’язково має бути чисто. Це приверне в будинок щастя. При цьому, робити прибирання безпосередньо напередодні Благовіщення було небажано. Господині прибиралися раніше, 4-5 квітня.

День напередодні Благовіщення вважався небажаним для роботи, праці і весняно-польових робіт. Замість цього рекомендувалося провести його в молитвах. Щоб очистити будинок від недобрих сил, у хатах палили свічки.

Погодні прикмети на Благовіщення дозволяли визначити, чи варто чекати рясного врожаю і яка погода буде на Великдень (Яке Благовіщення, така і на Великдень). Наші предки вірили, що вітер або дощ на Благовіщення обіцяють рясні врожаї пшениці, жита та інших зернових. На Благовіщення гроза, як вважалося, обіцяє швидке і спекотне літо.