Новини

5 квітня – День в Україні та світі

5 квітня в Україні і світі святкують День неонатолога. Лікарі-неонатологи — це дитячі лікарі, які займаються лікуванням та профілактикою цілого ряду патологій новонароджених. Тобто неонатолог лікує ті хвороби, які виникають в перші 6 місяців життя дитини.

Дивіться також: Сучасний інклюзивний хаб відкрили у Чернігові

Також 5 квітня святкується День першої конституції України. Саме цього дня 1710 року Пилип Орлик під час козацьких зборів біля Тягині склав конституційний договір нашої країни. Першу конституцію написали староукраїнською та латинською мовами. Документ складається з 16 статей, в яких визначені обов’язки та права учасників Війська Запорозького. Український оригінал конституції було знайдено зовсім недавно — 2008 року. 2010 року з’явився пам’ятник на честь першої конституції, котрий встановили в місті Бендери (колись Тягин) на честь 300-річчя складання договору.

А ще 5 квітня — День чистої карми. Це важливе і корисне свято, яке було започатковане 2005 року за ініціативою Ембер Ніколя Ділгер. Головна мета дня полягає в приверненні уваги людства до вторинного перероблення відходів і повторного їх споживання. Тобто кожен з нас має можливість очистити Землю і свою карму. Завдяки перероблянню сміття можна мінімізувати забруднення нашої планети, зекономити природні ресурси, зменшити загальну площу, яку займаються сміттєзвалища.

5 квітня святкують Міжнародний день супу. Супи люди почали готувати після того, як опанували методи смаження на вогні. Коли і як зварили перший суп — достеменно невідомо, але ми знаємо, що ця страва з’явилася дуже давно. Про це свідчить глиняний посуд віком 20 тисяч років, який археологи знайшли на території Китаю. В Україні найважливішою першою стравою вважається борщ. Здавна він був символом міцної родини, тому що всі інгредієнти готували разом у глиняному горщику в печі. Рецептів борщу досить багато, але основним компонентом вважається буряк.

У церковному календарі 5 квітня – день пам’яті єпископа Никона. У Никонів день висаджували яблуні, горобину, червону, чорну смородину. Також в цей день було заведено прибирати вдома і у дворі. Витрушували ліжка, прибирали сміття, міняли солому в матрацах.
Також вважали, якщо в цей день пити м’ятний чай, то вся сім’я буде здоровою протягом року.