Новини

4 грудня – який сьогодні день в Україні та світі

Сьогодні, 4 грудня, у світі відзначають Міжнародний день гепарда, день банків та день охорони дикої природи. Віряни вшановують пам’ять великомучениці Варвари. До Нового року залишилося 27 днів.

649-й день війни в Україні. Про все розповідаємо докладно.

Читайте також: Зруйновані будинки, поранені люди: окупанти гатили по Чернігівщині, зафіксовано близько 70 вибухів

4 грудня в Україні розпочинається Всеукраїнський тиждень права. Подія відбувається від 2008 року в тиждень першого зимового місяця, який містить 10 грудня. Саме цього дня Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини (1948 рік). Головна мета свята полягає у підвищенні рівня освіченості громадян у своїх правах, виховання належного ставлення до прав інших людей.

Також 4 грудня Міжнародний день гепарда. Свято було створене для привернення уваги людей до проблем, з якими стикаються гепарди сьогодні. Запровадив подію Фонд збереження гепардів. Раніше ці тварини проживали практично по всій території африканського континенту та в значній частині Азії. Однак через промислову та сільськогосподарську діяльність людини популяція гепардів значно скоротилася.

А ще 4 грудня Міжнародний день банків. Свято було створене Генеральною Асамблеєю ООН 2019 року на підставі прийнятої резолюції 74/245. Воно відзначає особливий внесок світових банків у покращення умов життя та рівня доходів різних національних спільнот.

4 грудня Всесвітній день охорони дикої природи. Дуже важливо зберігати дику природу, яка через діяльність людини останні роки перебуває в несприятливому середовищі.