Новини

29 травня: які свята відзначають у цей день в Україні та світі

Сьогодні, 29 травня, відзначають Міжнародний день миротворців ООН, день Евересту, Всесвітній день здоров’я травної системи, день видри та день розсіяного склерозу.  Віряни вшановують пам’ять мучениці Феодосії.

Про все це докладно розповідаємо у матеріалі.

Дивиться також: Годуємо разом: у Чернігові готують обіди для понад 1000 малозахищених містян

29 травня в Україні і світі святкують Міжнародний день миротворців ООН. Цей день було встановлено Резолюцією 57/129 Генеральної Асамблеї ООН від 11 грудня 2002 року. Він присвячений вшануванню пам’яті миротворців, які віддали своє життя за мир та безпеку, а також визнанню важливості та внеску військових, поліцейських та цивільних осіб, які продовжують служити в миротворчих місіях по всьому світу.

Також 29 травня Міжнародний день Евересту. Святкується на честь першого успішного сходження на найвищу вершину світу, гору Еверест. Цей день є пам’ятним, оскільки він відзначає історичне досягнення сера Едмунда Гілларі з Нової Зеландії та непальського шерпа Тензінга Норгая, які стали першими людьми, що підкорили вершину 29 травня 1953 року.

 А ще 29 травня Всесвітній день здоров’я травної системи. Цей день має на меті привернути увагу громадськості до проблем, пов’язаних із хворобами шлунково-кишкового тракту, які становлять понад 30% випадків від загального числа хвороб людства. Цікавий факт: близько 95% серотоніну — гормону задоволення — виробляється у кишківнику. Тому дуже важливо підтримувати здоров’я травної системи.

29 травня святкують Всесвітній день видри. Це екологічне свято було започатковане Міжнародним фондом виживання видр (IOSF) і має на меті привернути увагу до важливості цих чарівних тварин для місцевих екосистем, а також підвищити обізнаність про загрози, з якими вони стикаються, і необхідність їх захисту. Видри — це хижі ссавці, які живуть у водоймах, печерах, водоростях і відомі своїм розумом та дружелюбністю. Вони мають широкий звуковий діапазон для спілкування, від гавкання до шипіння, і є чудовими плавцями та пірнальниками.

Також 29 травня Всесвітній день розсіяного склерозу. Це глобальна ініціатива, яка має на меті підвищення обізнаності про розсіяний склероз — хронічне та потенційно виснажливе захворювання, що вражає центральну нервову систему, зокрема мозок та спинний мозок.