Новини

29 січня – День пам’яті Героїв Крут

29 січня в Україні відзначають пам’ять героїв Крут – українських студентів, які ціною власного життя зупинили більшовицький наступ на Київ у 1918 році.

Читайте також: Понад 40 вибухів за добу: окупанти обстріляли дві громади Чернігівщини

Бій під Крутами – епізод радянсько-української війни, яка розпочалася наприкінці грудня 1917 року. Піковий момент протистояння настав 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути (між Бахмачем та Ніжином). Бій між більшовиками та українськими військовими і студентами-добровольцями УНР тривав протягом кількох годин і закінчився організованим відступом українських сил на потязі. Втрати українців за різними даними становили від 80 до 100 загиблих (у тому числі і страчених після бою студентів), більшовиків загинуло не менше 300 чоловік.

Бій під Крутами, мав вагоме історичне значення, бо затримав більшовиків на декілька днів, чим дозволив урядові УНР вперше за понад 150 років (з часів скасування Гетьманщини) добитися міжнародного визнання України на переговорах у Бресті.

На долю Українського народу випало чимало страждань. У минулому за незалежність і самостійність України боролися цілі покоління українських патріотів, за неї полягли Герої Небесної Сотні, за неї гинуть українські воїни та мирні громадяни в умовах сучасної повномасштабної війни.

Минуло більше ста років, а ми знову обороняємо власну незалежність ціною людських жертв. Нехай пам’ять про наших героїв, які загинули під Крутами, і про тих, хто загинув, захищаючи суверенітет і недоторканість сучасної України буде вічною…