Новини

23 вересня – День осіннього рівнодення: прикмети

23 вересня у Північній півкулі Землі розпочинається астрономічна осінь, початок якої знаменує День осіннього рівнодення. Цього дня тривалість дня та ночі приблизно однаковою. Після дня осіннього рівнодення ніч починає збільшуватися, а день скорочуватися.

Досить цікавим є один факт. Більшість людей вважає, що в день осіннього рівнодення тривалість дня та ночі однакова і становить 12 годин. Насправді, візуально Сонце перебуває над Землею довше через ефект атмосферної рефракції. А тому світловий час доби може на кілька хвилин бути довшим за темний. Так відбувається тому, що рівнодення математично вираховують по центру сонячного диска. А різниця між сходом та заходом Сонця визначається за верхньою точкою світила.

Також цікаво, що в південній півкулі з дня осіннього рівнодення починається календарна весна.

Точної дати в осіннього рівнодення немає, її визначають у лютому кожного року. День осіннього рівнодення може випадати на 22 чи 23 вересня.

2022 року осіннє рівнодення настане о 4:03 ранку 23 вересня за київським часом. З цього моменту день почне зменшуватися та досягне свого мінімуму 23 грудня, коли розпочнеться астрономічна зима.

Прикмети Дня осіннього рівнодення

Якщо врожай горобини багатий, то осінь буде дощовою, а зима холодною.

Якщо на горобині та березі з’явилося жовте листя, то зима почнеться з ранніх заморозків і буде холодною.

Багатий урожай жолудів обіцяє багато снігу на Різдво.

Тепла та суха погода цього дня обіцяє м’яку зиму.

Якщо в день осіннього рівнодення відлітають журавлі та інші птахи – чекайте суворої зими.

Якщо у вересні спостерігаються грози, то осінь буде теплою.