Новини

20 років від дня зникнення журналіста Георгія Гонгадзе

Сьогодні, 16 вересня о 18:00, чернігівські журналісти, як зазвичай, зберуться біля пам’ятного знаку «Борцям за волю і незалежність України» аби віддати шану загиблим колегам, зокрема журналісту Георгію Гонгадзе, який зник 20 років тому. Український журналіст у квітні 2000 року заснував інтернет-видання «Українська правда». А вже через півроку зник.

2 листопада 2000 року в Таращанському лісі, за 70 км від Києва, було знайдено тіло, в якому друзі і родичі впізнали тіло журналіста. Більшість проведених згодом експертиз підтвердили, що знайдений труп – це тіло Гонгадзе. Однак лише у лютому 2001 року Генеральна прокуратура визнала факт смерті журналіста і порушила справу за статтею «Навмисне вбивство», а у вересні 2002 року визнала, що знайдене в Таращанському лісі тіло без голови належить Гонгадзе.

Крапка у цій справі досі не поставлена – непокараними й неназваними залишаються замовники вбивства журналіста.

Журналістика залишається в числі найнебезпечніших професій. В історії зафіксовано багато випадків застосування сили до журналістів, але практично жоден із них, на жаль, до сьогодні не був належним чином розслідуваний, а винні – вагомо покараними.