Новини

13 лютого – які свята відзначають у цей день?

Щороку 13 лютого святкують День народження кінокамери. Патент на неї 1895 року отримали брати-винахідники Луї і Огюст Люм’єри. Свій винахід вони назвали сінематографом. Створили вони його на основі кінескопу (винайшов Томас Едісон). Це виріб, який дозволяв дивитися на зображення через маленький отвір. Але користуватися кінескопом могла лише одна людина, що було не дуже комфортно. А сінематограф міг не лише проєктувати, а ще й копіювати і знімати зображення.

А ще 13 лютого святкують Всесвітній день радіо. Ініціатором утворення свята стало ЮНЕСКО 2011 року, а ООН офіційно затвердив подію 2013 року. Радіо було винайдено одночасно кількома вченими, які займалися практичними дослідженнями електромагнітних хваль наприкінці 1800 років. Тому важко віддати одній людині звання винахідника цього виробу.

13 лютого святкують дуже важливе свято Міжнародний день прийняття себе (International Natural Day). Цього дня люди турбуються про своє здоров’я і власне самопочуття, сприймаючи себе такими як вони є. Дату обрали не випадково. Адже дуже важливо полюбити себе напередодні Дня всіх Закоханих. Засновницею свята стала Сана Джівані і вона розробила концепцію любові до себе 2011 року. В дитинстві вона захворіла на алопецію (повне випадіння волосся) та відчула знущання з боку інших дітей. Та дівчина працювала над власними моральними поглядами і змогла прийняти та полюбити себе.

13 лютого ще святкують День подруг або Міжнародний день жіночої дружби (Galentine’s Day). Це неофіційне свято, яке створене за принципом Дня святого Валентина. Подруги збираються разом, щоб відсвяткувати свою дружбу. Історія святкування цього дня починається з серіалу “Парки і зони відпочинку” (2009 рік початок показу). Головна героїня вигадує власне свято “Galentine’s Day”, поєднавши ідіому “gal pals” (в перекладі “подруги”) та “День Валентина”.

Щорічно 13 лютого православна церква вшановує пам’ять святого Микити Печерського, якого також кличуть Микитою Пожежником. В народі це свято називають Микитиним днем

Відомо, що святий Микита родом із Києва та був єпископом. Ще в молодості Микита Печерський постригся в ченці, після чого вів усамітнене, смиренне та чесне життя, допомагаючи людям.

Святого вважають покровителем вогню, тому 13 лютого треба молитись Микиті Пожежнику, щоб він захистив від пожежі та блискавок. Згідно з легендами, святий вмів викликати дощ лиш одним помахом, рятуючи землю від посухи й вогню.