Новини

1 жовтня – День захисників і Захисниць, свято Покрови та День українського козацтва

У вівторок, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.

День захисників і захисниць – це державне свято, яке святкують щороку 1 жовтня. Це свято було започатковано 14 жовтня 2014 року указом президента України, спочатку під назвою “День захисника України”. 2021 року свято було перейменовано на “День захисників і захисниць України” для встановлення гендерної рівності. Свято було створено для вшанування мужності та героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, а також для підтримки військових традицій і патріотичного духу в суспільстві. Вибір дати невипадковий: цього дня відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці, яка традиційно вважається покровителькою українського війська. Від 2023 року, після переходу на новоюліанський календар, свято перенесено на 1 жовтня.

Дивіться також: Благодійний аукціон: як чернігівці долучаються до допомоги ЗСУ

Покрова Пресвятої Богородиці — одне із головних свят у православ’ї. Воно має під собою чи то легенду, чи то реальну подію, яка відбулася в стародавньому Царгороді (Константинополі), коли місто було оточене чужинцями. Пiд церковним склепiнням на всенічній службі у Влахернському храмі явилася Пресвята Богородиця в оточеннi ангелiв, пророкiв i апостолiв і накрила вірян дивовижної краси омофором. Це видіння було провістю перемоги – невдовзі ворог відступив, і місто було врятоване. Відтоді Покрова асоціюється із заступництвом і захистом від ворога як видимого, так і невидимого.

З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань.

1 жовтня – День українського козацтва. Це свято було встановлено указом президента України 7 серпня 1999 року. Історія свята День українського козацтва має глибокі історичні корені. Козаки вважали Покрову своєю покровителькою і молилися їй перед битвами. Вони вірили, що Богородиця захищає їх від ворогів.Цього дня проводяться урочисті заходи, присвячені історії та культурі козацтва. Відбуваються фестивалі, реконструкції битв, виставки та інші культурні події, які нагадують про славні часи козацької доби. Значення для сучасної України День українського козацтва підкреслює важливість козацьких традицій у формуванні національної ідентичності та державності України. Це свято також є нагодою вшанувати пам’ять тих, хто боровся за свободу та незалежність України.