Новини

Цього року на Чернігівщині 5 людей отруїлися грибами: як “не загриміти в лікарню”

З настанням грибної пори знову і знову доводиться нагадувати, що серед дарів лісу зустрічаються такі, які треба оминати. Це – отруйні гриби, повідомляють у Чернігівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Щорічно споживання грибів призводить до тяжких отруєнь, які іноді закінчуються трагічно та призводить до смерті людини.

Читайте також: В Україні від укусів змій постраждало 45 людей. Чернігівщина – у списку таких регіонів

 За інформацією Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб, у 2021 році в Чернігівській області отруїлося дикорослими грибами 15 осіб, з них 5 дітей. Нажаль, 3 людей померли, серед них 2 дитини.

На сьогодні у лікувальних закладах Ніжинського району з підозрою на отруєння грибами знаходиться 2 особи. У цьому році по області зареєстровано 5 потерпілих.

Найчастіше причиною смертельних та важких отруєнь стає вживання блідої поганки, яку іноді важко відрізнити від сироїжки чи печериці навіть досвідченому грибникові. Токсини блідої поганки не руйнуються при жодному виді термічної обробки, висушуванні, моментально всмоктуються в кров і викликають незворотні пошкодження печінки та нирок.

Загальних надійних способів розпізнавання отруйних грибів, на жаль, не існує. Тому всі повинні пам’ятати одне: ніколи не брати незнайомі і якщо якийсь із зібраних грибів викликає невпевненість, краще просто викинути його. І ще: не гнатися за кількістю, не брати у мисливському запалі будь-які – перезрілі, червиві, дряблі гриби, оскільки в них накопичуються токсичні речовини.

Розлади травлення може викликати і вживання у їжу їстівних, але недоварених чи недосмажених грибів.

Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Першими його симптомами є біль в животі, нудота, а потім і блювання, пронос, запаморочення. У тяжких випадках внаслідок порушення функції печінки спостерігаються ознаки жовтяниці, відбувається ураження нирок. Тому, при перших же ознаках отруєння слід негайно звернутися за медичною допомогою, а до приїзду медиків потерпілому як найшвидше очистити шлунок. На жаль, час працює проти хворого. І дуже шкода, що дехто згадує про лікаря з великим запізненням.

Одне слово, з грибами треба бути обережними, уважними. Тоді вони подарують задоволення.

Нагадуємо,  на період воєнного стану жителям Чернігівської області заборонили відвідувати ліси, насамперед, з міркувань безпеки. Лісові масиви залишаються замінованими.